Deel dit nieuwsbericht

De SEAT Ronda uit 1986 en zijn verhaal

Op ‘derde’ kerstdag kwam er een SEAT Ronda GLX 1.2 ons terrein op rijden. Dat was even een bijzonder moment, je ziet de Ronda vrijwel nooit meer in het echt. En dit was niet zomaar een exemplaar: een origineel Nederlands geleverde Ronda uit 1986. Met grote interesse gingen we deze bewonderen. Marcel Haveman, senior dealer accountmanager bij SEAT Nederland, liet trots deze auto zien. ‘De auto heeft wat aandacht en liefde nodig, want we willen deze op de dealermeeting in januari aan onze dealers laten zien’. Maurice Traa: ‘erg leuk om zo’n oude liefde onderhanden te mogen nemen’.

Tientallen jaren in showroom

De SEAT Ronda is een vijfdeurs hatchback in de compacte klasse, die vanaf medio 1982 tot eind 1986 met gewijzigde vorm en herziene motoren als opvolger van de SEAT Ritmo werd gebouwd. Het model werd in 1983 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Na een facelift in de herfst van 1984 kreeg de Ronda dezelfde ‘System Porsche’ benzinemotoren als de Ibiza. De auto werd nu de Ronda P genoemd en kreeg een gestileerd ‘P’ badge op de achterkant. Er werden in totaal 177.869 Rondas gebouwd. Er blijken nu nog slechts 5 stuks op de Nederlandse wegen te rijden. Deze Ronda heeft van 1989 tot 2018 in de showroom van een autobedrijf in Friesland gestaan en de laatste tijd was de auto in handen van een liefhebber uit Arnhem. Sinds december 2022 is hij in handen van SEAT Nederland. De teller geeft slechts 62.799 kilometer aan.

Werkzaamheden

Ook voor onze werkplaats professionals was het een bijzondere ontmoeting met de Ronda. Sommige van onze collega’s waren nog niet eens geboren toen deze SEAT uit kwam. Even geen computer aansluiten om alles uit te lezen, gewoon de handmatige techniek. We hebben onder andere het motorcompartiment compleet gereinigd en in orde gemaakt, hemelbeklediging gerepareerd, de originele wielen erop gelegd, optische verbeteringen uitgevoerd en gezorgd dat de auto weer prima rijdt.

40 jaar SEAT in Nederland

Op 3 februari 1983 werd de Ronda gepresteerd tijdens de Auto Rai in Amsterdam. Dat was tevens het jaar met het hoogste bezoekersaantal: 553.247. 1983 was de start van SEAT in Nederland en dit jaar wordt het 40-jarige jubileum gevierd met vele mooie acties. Binnenkort worden deze bekend gemaakt.

SEAT afgeleverd aan SEAT

We hebben de SEAT klaar gemaakt en aan SEAT Nederland afgeleverd. Gisteravond tijdens de landelijke SEAT dealermeeting en tevens jubileumfeest in Utrecht was de Ronda in volle glorie te bekijken. Erg leuk om de vele positieve reacties te vernemen van de aanwezigen. Deze Ronda heeft niet alleen onze harten gestolen!

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste Auto Traa nieuws. Wij bieden u een maandelijkse nieuwsbrief met al het actuele nieuws en de laatste acties.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.